Klimmen tijdens La Marmotte - deel 1: Col du Glandon

Published: Sat, 06/24/17

Klimmen tijdens La Marmotte - deel 1: Col du Glandon
Hoi ,

Met 5000 hoogtemeters ben je tijdens La Marmotte voor een groot gedeelte bezig met bergop fietsen. 

Of je goed kunt klimmen of niet is voor een gedeelte genetisch bepaald. Daarnaast spelen ook factoren als de mate van getraindheid, gewicht en mentale hardheid een rol. Onderschat zeker het laatste niet. Recent was ik toeschouwer in een wielercafé waar oud-renners als Lucien van Impe en Johan van de Velde hun heroïsche verhalen van vroeger kwamen vertellen. Johan vertelde dat er inderdaad klimmerskwaliteiten in de genen zaten, maar dat daarnaast vooral zijn vermogen tot afzien in de bergen hem tot zo'n goede klimmer maakte.
Een gezond doorzettingsvermogen zul je nodig hebben tijdens een Granfondo zoals La Marmotte. 
Zelf vind ik dat nu net het mooie aan klimmen tijdens een cyclo, het collectief "lijden" naar de top, (bijna) iedereen ziet af.

Als het goed is heb je het parcours van La Marmotte al eens bekeken.
5000 hoogtemeters verdeeld over 4 cols: Col du Glandon, Col du Télègraphe, Col du Galibier en natuurlijk Alp d'Huez.

Col du Glandon
Na de start in Bourg d'Oisans is na ongeveer 10 kilometer in het dorpje Allemont, de schitterende Glandon de eerste hindernis.

De voet van de Glandon ligt aan een stuwmeer, "Barrage du Verney". De route naar de col is geopend in 1898 en is vanwege sneeuwval slechts open van half /eind mei tot eind oktober.
Vanaf Barrage du Verney is de Glandon ruim 24 kilometer lang met 1150 hoogtemeters. Rijd de col op reserve, probeer de intensiteit beneden 75 % van je maximale hartslag te houden.
De Glandon is een onregelmatige klim. Na een pittig begin met daarin een paar kilometer tegen een stijgingspercentage van 10%  krijg je een "herstelmoment" in de vorm van een korte, vrij steile afdaling. Direct daarna krijg je het steilste stuk voor je kiezen. Kettingbreuk komt daar nogal eens voor, door te laat schakelen.
Het vervolg is niet zozeer heel steil, maar vooral lang. In de Glandon zitten enkele korte afdalingen, waarna je direct weer de klim vervolgt. Soms kan dit even tegenvallen, bereid je hier mentaal op voor. Die berg was er nu eenmaal eerder dan wij, we zullen ons moeten aanpassen aan de natuurelementen!

Handig om te weten is dat er in het dorpje Le Rivier (kilometer 20 van de totale Marmotte route) een waterbak staat. Dit is trouwens geen officiële waterpost van de organisatie.
Col du Glandon, een prachtige klim

Een kilometer of 7 à 8 voor de top van de Glandon wordt je "verrast" met nogmaals een prachtig stuwmeer. Hoe maken ze dat water toch zo blauw hier!
De laatste paar kilometer zijn trouwens nog vrij pittig. Als je eenmaal het restaurant op de top in het vizier heb zul je publiek langs de kant zien staan. Dat zal je moraal geven om de laatste paar honderd meter naar de eerste bevoorradingspost toe te rijden. Zorg dat je hier je bidons vult en goed eet en drinkt.

Belangrijk: je lichaam kan per uur slechts een beperkt aantal koolhydraten verwerken, dus eet en drink vanaf het begin, niet pas vanaf het moment dat je honger of dorst krijgt. Op deze pagina kun je meer informatie over voeding lezen.

Op de top van de Glandon heb je in totaal 35,7 kilometer van de Marmotte route afgelegd. De afdaling van Col du Glandon is sinds enkele jaren vanwege ongelukken geneutraliseerd. Zorg dat je alert blijft.  Bijna beneden gekomen kunnen vanwege je snelheid enkele drempels vrij snel opduiken.
Aan het einde van de afdaling ligt net als op de top van de Glandon opnieuw een tijdregistratiemat.

Dit wat het voor nu, volgende keer vervolgen we de route met col du Télégraphe en de Galibier. Ken je nog iemand voor wie deze mail interessant kan zijn, stuur de mail dan gerust door.

Hier kun je trouwens de Glandon virtueel bekijken, schitterende beelden!


Sportieve groeten,
Robert - www.MarmotteCyclo.nl


P.S.: Nog geen lid van onze Strava club? Sluit je aan. (al meer dan 450 leden)
P.S.2: Op zoek naar een mooie Granfondo of Fietsvakantie? Kijk dan eens op TourDeVacance.com. Vanaf januari 2018 ook in Zuid-Spanje.